Om bloggaren

Magne Velure, fødd på Lofthus i Ullensvang og har utdanning frå Universitetet i Bergen. Arbeidsstader har vore Valdres folkemuseum, Nordiska museet, Stockholm, Hardanger folkemuseum og Maihaugen, De Sandvigske Samlinger på Lillehammer. Dei seinaste åra har eg arbeidd  i Kulturdepartementet med eit kort avbrot på Høgskulen i Lillehammer. Frå 1. januar 2015 er eg pensjonist. Dei faglege interessene ligg sjølvsagt i museumsfeltet, men òg generell kulturpolitikk. Elles er eg oppteken av språk og språkbruk. Dei seinaste åra har eg vore aktiv i gamaldansgruppa «Polka med støyt», som spelar valsaspel – tradisjonell gamaldans – frå Hardanger. Sjå www.polkamedstoyt.info

Share

5 kommentarer til “Om bloggaren

 1. Jan Petter Opedal

  Hei!

  Det er interessant det du skriver om min oldefar David! Jeg har drevet litt slektsforskning på hvor det ble av Davids søsken som ble igjen i Amerika. Du vil finne et Velure-slektstre som jeg har laget på Ancestry.com.

  Med vennlig hilsen Jan Petter Opedal (60), Melhus

  Svar
  1. Magne Velure Innleggsforfatter

   Takk for info! Du sende meg ein gong eit word-dokument med oversyn. Det var svært nyttig.

   Svar
 2. Torun Riise

  Hei, jeg leser med stor interesse din artikkel i Folkemusikk om synet på Nationaldansen og annet. Danselærer AG Sandbeck har folkedanser med i sin bok i 1903, men ingen springdans, bare svenske polskar og diverse.
  Men så lurte jeg på hvor jeg kan finne ut mer om Johannessen i Hamar? Han var jo kjent i Christiania, men vi vet jo at disse danselærerne reiste rundt med tilbudene sine.
  Jeg spør fordi jeg er i ferd med å flytte til Hamar. Men også fordi det er spennende å finne ut mer om hvor mye byene og distriktene lignet på Oslo.
  Klara Semb hadde jo hele veien et beundrende syn på bygdedansene. Og publikum i byen var vel enten bare opptatt av hva som var god dans, eller så ville de uansett vise at de ikke satte pris på bøndene. Men her er mye spennende!

  Svar
  1. Magne Velure Innleggsforfatter

   Hei! Takk for kommentar! Johannessen fann eg i Nasjonalbiblioteket då eg søkte på «springdans» eller «springar». Eg har berre teke med eitt døme på den omreisande verksemda hans. Eg sender deg på e-post ein meir utførleg versjon av artikkelen, der du kan finna alle kjeldetilvisingane. I Folkemusikk-versjonen er dei ikkje med.

   Svar
   1. Torun Riise

    Jeg måtte bare fortelle at jeg tilfeldigvis ble sittende å bla i en bok som Dag sikkert har kjøpt i København en gang; Alt dandser, tro mit Ord! Der beskrives diskusjoner omkring forholdet mellom kunstdans og «naturdans» i København rundt 1840. August Bournonville kunne også la seg begeistre av «naturdansen», og derfor koreograferte han balletter på bakgrunn både av spansk og norsk «nasjonaldans». Det er spennende å lese om dette, og det viser jo at diskusjonene ikke er nye. Det var både motsetninger og forskjeller, samtidig som det var et visst fellesskap.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.